VCF.pl - Strona Główna
Panel użytkownika załóż konto przypomnienie hasła
RSS RSS

VALENCIA CF – AKTUALNOŚCI

Rami ukarany czerwoną kartką

Arkadiusz Bryzik, 16.10.2011; 14:35

Pomeczowa sankcja

Jak się okazuje, strata punktów z Mallorcą wcale nie jest jedyną złą wiadomością z dnia wczorajszego. Zaraz po meczu, Adil Rami ukarany został czerwoną kartką za podważanie decyzji sędziego w dość nieprzyzwoitych słowach.

Przypomnijmy, że arbiter spotkania podyktował dyskusyjny rzut karny w ostatniej minucie meczu na korzyść gospodarzy. Jedenastka została zamieniona na bramkę i ostatecznie Valencia musiała pogodzić się ze stratą punktów.

Wybitnie niezadowolony z decyzji sędziego był Adil Rami, który nie omieszkał arbitrowi skrupulatnie wyliczyć błędów, które popełnił na przestrzeni całego spotkania.

Arbiter początkowo ostrzegł Francuza pokazując mu żółty kartonik. Rami jednak napierał nadal i w dość nieprzyzwoitych słowach postanowił wyjawić sędziemu jeszcze dobitniej, co myśli o nim i o poziomie jego sędziowania. W takiej sytuacji panu Romero nie pozostało nic innego, jak wyciągnąć czerwoną kartkę i pokazać ją krewkiemu Francuzowi.

W raporcie pomeczowym sędzia odnotował, że Rami użył zwrotu "Tu puta madre!", którego z wiadomych względów nie możemy przetłumaczyć.

Za obrazę arbitra grozi kara od 2 do 4 spotkań. Dla Ramiego jest to jednak pierwsze wykroczenie w Hiszpanii, dlatego klub liczy na najłagodniejszy wymiar kary. Dodajmy, że w meczu z Barceloną do podobnego incydentu doszło z udziałem Jordiego Alby i arbitra liniowego. Młody obrońca ukarany został na 2 mecze.

Kategoria: Ogólne | Superdeporte skomentuj Skomentuj (14)

KOMENTARZE

1. Dzidek16.10.2011; 14:52
DzidekZnam kogoś, kto się ucieszył z tego powodu: klik!

Swoją drogą, Rami szybko uczy się języka (a już na pewno szybciej od niejakiego Mathieu). ;]
2. Nevan16.10.2011; 14:58
NevanNo to panie, panowie - ogłaszam konkurs na jak najdelikatniejsze tłumaczenie zwrotu "Tu puta madre!.

3. SuperStarrr16.10.2011; 15:10
SuperStarrrmadre to matka chyba a tu puta to słowo na k więc każdy może to sobie sam zinterpretować :)
4. Zakkusu16.10.2011; 15:53
Pewnie chciał powiedzieć coś w stylu "ty lubieżna panno" xD
5. los ches16.10.2011; 16:47
los chesA ten ochroniarz to skąd wziął się?
Mówie o tytułowym zdjęciu.
6. umbrella16.10.2011; 17:35
umbrellaW sam raz na Bilbao ta kartka:( A ten ochroniarz sobie tam chodził, bo to już po meczu było:)
7. Groove16.10.2011; 18:11
To po meczu też można dostac kartkę? Nawet gdyby zwyzywał Go poza stadionem?
8. arrr16.10.2011; 18:36
arrrGroove jasne, że można ;/
Przypomnij sobie kiedy Mata dostał kartkę w meczu z Nami ;]

Rami dał ciała, osłabił drużynę.
9. Zzagg16.10.2011; 19:14
Dopoki sedzia nie sporzadzi protokolu gdzie opisuje przyczyny kartek itp. mozna dostac, nawet siedzac na lawce jak chocby Navarro
10. ewenement6916.10.2011; 19:21
groove - popisales sie...
11. Groove16.10.2011; 20:17
Ewenement misiu, nie wyczuwasz ironii?
12. Matito16.10.2011; 20:44
http://www.youtube.com/watch?v=769Lp70Buao&feature=player_embedded
13. smoooke17.10.2011; 00:25
Ty niemiła kobieto lekkich obyczajów!
14. pedro918.10.2011; 13:45
Moim zdaniem to było najzwyklejsze nieporozumienie i/lub przejęzyczenie.

1 wersja: Rami chciał zywczajowo podziękować arbitrowi za sędziowanie i użył popularnego także u nas przerywnika na k, co zostało opacznie zinterpretowane.

2 wersja: Rami chciał zachęcić sędziego (trzeba przyznać dość nieporadnie) do kupna fajnych ciuchów marki "de puta madre" (naprawdę taka jest!); niestety nie wiedział, że sędzia nie należy to tej grupy targetowej.
W związku z tym Rami nie powinien być zawieszony, lecz skierowany na szybki kurs hiszpańskiego, oczywiście na koszt federacji sędziowskiej.